Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:
 Boddhi

Đakovačka katedrala

© copyright 2015 - 2024 gres

Đakovačka katedrala

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/662006 ←permalink]
...meni najljepša u Lijepoj našoj!

Malo povijesti:

Na mjestu današnje katedrale, stajala je skromna crkva iz 18. vijeka, podignuta nakon progona Turaka, tako da su već biskupi; Antun Mandić (1806. - 1815.) i njegov nasljednik Emerik Raffay (1816. - 1830.) željeli podići veću baziliku, ali nisu uspijeli prikupiti novce i dobiti potrebnu podršku za gradnju. [2]

To je uspjelo njihovom nasljedniku biskupu Josipu Juraju Strossmayeru (biskup od 1849.- 1905.), koji ne samo da je imao veću energiju, već je imao i puno više veza, i političkog uticaja koje su išle do samog bečkog dvora. On je uspio fokusirati interes habsburgškog dvora na jugoistok monarhije, želivši da ono pojača svoj uticaj i prisutnost u tom dijelu svijeta - smatrajući da je to strateški interes carevine. Tako je uspio dobiti sve moguće privole, pa je kod bečkog arhitekta Karla Rösnera[2] 1854. naručio projekt za izgradnju velepne katedrale i to u romanskom slogu, da se dva življa, zapadni i iztočni, u skladnu cielinu spajaju. [1]

Strossmayer je izgradnjom te katedrale htio napraviti svjetionik na granici carstva, koji će pomoći ujednjenju dviju crkava, i tako utrti put ujedinjenju svih južnoslavenskih naroda u jednu skladnu cjelinu. [1]Rösnera je izabrao jer se on već pokazao vješt u primjeni neoromanike kod gradnje bečke crkve Sveti Ivan Nepomuk (1841. - 1846.) a romaniku je izabrao zato jer je ona bila bliža Bizantu i pravoslavlju za razliku od neogotike koja je tad više bila u modi. Ali sa prvim projektom nije bio zadovoljan, pa mu je Rösner napravio još dva 1865. /1866. - treći je konačno zadovoljio biskupa pa je gradnja nakon sklapanja ugovora 17. aprila 1866. krenula. [2]

Izgradnja katedrale se odužila na punih 16 godina, sve do 1882. (po planu je trebala biti gotova za 5 godina), glavni razlog za tako otegnutu gradnju bila je logistika, graditeljima je nedostajalo gotovo sve, od materijala[2] do majstora, u tom tada dubokom zapećku carstva. Rösner nije dočekao kraj gradnje, umro je 1869., njega je od septembra 1870. naslijedio veliki ekspert za historicizam Friedrich von Schmidt. [1]Kako je on bio već prilično star i pretrpan poslom - pri kraju gradnje između 1876.- 1882., u Đakovo je slao svog asistenta - Hermanna Bolléa, koji je obavio velik dio posla kod finalne dekoracije enterijera.

Strossmayer koji je bio veliki ljubitelj umjetnosti, želio je da mu i freske budu na nivou, zbog tog je za njihovu izradu angažirao tad vrlo popularnog njemačkog slikara nazarenca Johanna Friedricha Overbecka, ali je on uspio prije svoje smrti nacrtati samo - kartone (radne skice), pa je zbog tog 1870. angažirao rimske slikare oca i sina Alexandra Maximiliana i Ludwiga Seitza, također slijedbenike nazarenaca da izrade 36 fresaka, nakon 12 godina oni su izveli 43 [2]pritom su se samo djelomično držali Overbeckovih skica.

Kiparsku dekoraciju (oltare i reljefe) u kamenu izveli su najvećim dijelom Vatroslav Donegani i Ivan Rendić.

U kripti katedrale leži grobnica biskupa Strossmayera.

ZELJKODEBELJKO
[24. 06. 2015.]

Da bi đakovačku katedralu snimila blizu Našica si bila...

tjonjic18
[24. 06. 2015.]

lijepa je katedrala u Đakovu ...

Amigo
[24. 06. 2015.]

A i moje malo misto je nedaleko bilo.. :-))

schumsky
[24. 06. 2015.]

Sviđam ovu, s perspektivom odozdo, čak mi ni auti ne smetaju

jedino nasuprot gorelijevom kutu ovaj grm malo bode oko, ali s obzirom da je oko njega cesta može se klonirati (naravno, ako i tebi smeta)

gres
[24. 06. 2015.]

@ schumsky, imaš pravo, al ne da mi se sad ispravljat... ;)

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…