Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:
 Boddhi

Venecija 1

© copyright 2013 - 2024 weberica

Venecija 1

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/584155 ←permalink]
Obećala sam presnimiti sve nađene stare foto ploče i javiti što sam zanimljivo našla.

Pa eto prve :)

1) Venecija, 13x18 foto ploča, dijapozitiv

melodije
[04. 07. 2013.]

nevjerovatna je količina detalja na tim starim fotkama... samo ova je obrnuta. Duždeva je na lijevoj, biblioteka i campanile na desnoj, ako se ne varam:)

guba
[05. 07. 2013.]

i meni izgleda obrnuto!

weberica
[05. 07. 2013.]

hm, pogledala sam još 2 dijapozitiva i stvarno, prava strana je kada se gleda sa emulzijom gore. Ne kužim zašto

weberica
[05. 07. 2013.]

naravno da je puno detalja, ploča je 13 x 18 cm :)

tjonjic18
[05. 07. 2013.]

lijepo presnimljeno ..

gres
[05. 07. 2013.]

sad i ja kužim da je obnuto presnimljeno - vidim da mi nešto ne štima, al je svejedno fotka odlična i zanimljiva! Pozdrav ostavljam! :)

weberica
[05. 07. 2013.]

ne ne, presnimljeno je normalno, staklo gore, emulzija dole

obscuras
[05. 07. 2013.]

Pri skeniranju svake snimke (negativa, bez obzira radi li se o snimci na staklenoj ploči, filmu, a pogotovo ako se radi o snimci na fotopapiru!!!!) emulzija treba biti prislonjena uz skener. Dakle postupak skeniranja je izveden ispravno.

Činjenica je; snimka svakog motiva je zrcalna (ako se gleda sa strane objektiva), a ako se gleda sa druge strane (prema objektivu), onda je slika "prava" (samo što je u kameri proicirana naopako, u stvari rotirana za 180°). Dakle skenirani negativ je zrcalna slika motiva, pa svaki negativ nakon skeniranja treba "mirorirati" (flip horizontal), a nakon toga "invertirati" (invert, iz negativa u pozitiv).

Isto je i pri izradi kontaktnih kopija. Emulzija snimke prislanja se na emulziju fotopapira, nako čega se snimka (negativ) "prosvjetljuje" (propušta se svjetlo kroz negativ na fotopapir). Nakon procesiranja (razvijanja, prekidanja, ispiranja, fiksiranja, pranja i sušenja) kontaktne kopije, dobiva se "prava" slika (pozitiv) motiva koji je snimljen.

Ovisi o konceptu (ili ukusu) hoće li netko tu sliku objesiti na zid "naopako" (rotiranu za 180°), odnosno onako kako se proicirala u kameri (gledano prema objektivu), ili će je na zid objesiti onako kako je snimatelj "vidio" motiv koji je snimio.

weberica
[05. 07. 2013.]

hm... da, kada se gleda negativ film ili dijapozitiv ili kontaktna kopija negativa uvijek je slika onakva kakva je u prirodi. Predmet desno je i na filmu/ dijapozitivu/ fotografiji/ kontaktnoj kopiji uvijek desno.

ovo je bila staklena ploča dijapozitiv i kada se gleda na način staklo gore emulzija dole onda je motiv flipan, tj stvar koja je u prirodi desno na ploči je lijevo. Ne kužim... Kao da je u kameru bila stavljena naopako ili kao da je netko ploču negativ prislonio na drugu staklenu ploču i napravio pozitiv

obscuras
[05. 07. 2013.]

Da je na skeniranoj ploči pozitiv dobiven kontaktnim kopiranjem negativa (snimke) onda bi i sken bio "prava" slika. Ovdje se očito radi o (umkehr) snimci koja je pozitiv pa je sken te snimke zrcalna slika. Svaka snimka je zrcalna slika motiva koji je sniman, ako se gleda sa satrane izvora svjetla (od objektiva), a "prava" slika je ako se gleda sa druge strane (prema objektivu).

weberica
[05. 07. 2013.]

Ne znam što mislite pod "sken" ali ja sam ploču stavila na svjetlo sa emulzijom dole i snimila fotoaparatom. Dakle ono što je na ploči lijevo to je lijevo i na skenu. A u prirodi je desno.

etna
[07. 12. 2014.]

…sviđa mi se fotografija …:)

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…