Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

obscuras: expe®imenti©@l: ste®eos©opic@l RAYOGRAMME (photochemogramme) … [prethodna fotografija u albumu][iduća fotografija u albumu]
ste®eos©opic@l RAYOGRAMME (photochemogramme)

© copyright 2011 - 2024 obscuras

ste®eos©opic@l RAYOGRAMME (photochemogramme)

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/421025 ←permalink]
STEREO fotografske slike rade se istovremenim snimanjem nekog motiva iz dva različita gledišta, stereoskopskom kamerom ili sa dvije kamere koje snimaju sinkrono. Fotografska slika je samo projekcija motiva na zaslonu koji bilježi trag svjetla. Isto tako je i sjena nekog motiva samo projekcija obrisa tog motiva na nekom zaslonu. Dakle ako neki motiv osvijetlim sa dva različita mjesta, dobit ću dvje različite sjene koje tvore stereoskopsku sliku. Tako i bez kamere mogu napraviti stereo sliku. Pe evo jedne STEREO fotokemogramske slike (STEREO Rayogramme) komadića savinute žice. Može se gledati stereoskopski (X3D) ili stereoskopijski (||3D ako je stereoskopska distanca slike manja od razmaka zjenica).
obscuras
[04. 02. 2011.]

Evo i (s)likovnog prikaza principa kako se radi STEREO Rayogramme (fotokemogram). U tamnoj komori, prvo se iz jedne točke osvijetli neki motiv položen na fotopapir. Pri tome drugi dio fotopapira (na kojem će biti snimljena druga sjena) treba biti prkriven svjetlonepropusnim zaslonom. Nakon toga svjetlonepropusnim zaslonom se prekrije prva snimka, a na motiv se položi na drugi (neosvijetljeni dio) fotopapira i napravi druga snimka. Ako je elektronska bljeskalica (izvor svjetla) udaljena pola metra od motiva, nije ju potrebno premještati.

shema

obscuras
[04. 02. 2011.]

Evo još jedan stereogram na temu spigane žice.

STERE0gramme

omot
[04. 02. 2011.]

Genijalno...sve 5. Sad mi molim te još objasni kako da ja ovo što je ovdje prezentirano gledam, i da dobijem 3D iluziju :-))

zhrsan
[04. 02. 2011.]

interasantno! Dobro jutro prijatelju! :)

jpogorilic
[07. 02. 2011.]

slika izvanredna, jako zanimljivo, ali ja tu prijatelju ništa ne razumijem...

agni
[07. 02. 2011.]

da nisi sve pomno opisao (a više manje nemam pojma)-ovo mi je tako zanimljivo i efektno-kao neko novo slikovno pismo, bravo!

agni
[23. 03. 2011.]

puno fala na prilogu pod fotkom:-))))))))

obscuras
[07. 04. 2012.]

@omot, evo prvo naputka kako gledati ste®eos©opic@l RAYOGRAMME (photochemogramme formata 800x302px). Stereoskopski razmak (u toj veličini) je malo veći od prosječnog razmaka očiju, pa se može gledati samo kao ste®eos©opsk@ slika (X3D), ukriž ili kroz točku ispred slike. Ugodna udaljenost za takvo gledanje ove slike je od 80cm (ili više).

Gledanje stereograma je (budući da je stereoskopski razmak sličica daleko manji od prosječnog razmaka očiju) moguće sa udaljenosti od 10cm (odlično za početak) ili više. Naime stereogram se može gledati kao ste®eos©opsk@ slika (X3D), ukriž odnosno kroz točku ispred slike ili pak kao ste®eos©opijsk@ slika (||3D), paralelno odnosno kroz točku iza slike. Pokušaj sa stereogramom na udaljenosti od 10cm! Gledaj kroz njega (u daljinu) i polako se odmiči od displeja. Vidjet ćeš zbluranu prostornu sliku savinute niti, a na nekoj udaljenosti će se slika i izoštriti. Radi to bez dioptrijskih naočala ako ih inače koristiš.

silvek
[11. 03. 2017.]

ovo je stvarno super... odličan 3D, bravo...:-)

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…