Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

R.I.P. Anka Došen Dobud

© copyright 2022 - 2024 gres

R.I.P. Anka Došen Dobud

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/755579 ←permalink]
Anka Došen-Dobud (1. siječnja 1920. – 5. veljače 2022.)

Dana 5. veljače 2022. godine u 103. godini života napustila nas je sveučilišna profesorica Anka Došen-Dobud.

Svi koji su se bavili i koji se bave predškolskom djecom znaju za Anku Došen Dobud. Znaju je starije generacije u Istri, kojima je bila profesor i dekan Pedagoške akademije u Puli; brojne generacije u Zagrebu kojima je bila profesor na katedri predškolskog odgoja.

Znaju je ravnateljice, pedagoginje i stručni suradnici brojnih vrtića kojima je nakon umirovljenja pomagala u praktičnom radu, osmišljavala s njima različite aktivnosti, promatrala rad i igru djece što je u posljednih dvadesetak godina rezultiralo s nekoliko odličnih stručnih knjiga: Malo dijete veliki istraživač (dva izdanja), Predškola – vodič za voditelje i roditelje (dva izdanja), te S djecom u jaslicama, koje su i novijim generacijama predškolskih djelatnika nezaobilazni priručnici.

Profesorica Anka Došen-Dobud napisala je mnogo knjiga i članaka iz predškolske pedagogije i metodike odgojno-obrazovnog rada. Dala je poseban obol predškolskoj pedagogiji, znanosti koja i danas traži i pronalazi puteve novog pristupa djetetu rane i predškolske dobi. Nesebično je pomagala i poticala mnoge odgojitelje i ravnatelje predškolskih ustanova da unose nove znanstvene spoznaje u svoj rad, ističući da dijete nije "čovjek u malom!". Inspiraciju za svoj rad, knjige i članke dobivala je u vrtićima, sjedeći satima na malim dječjim stolicama, promatrajući djecu u igri i odgojno-obrazovnim aktivnostima. Radila je to s velikim entuzijazmom jer, kako je i sama govorila, nosilo ju je oduševljenje djecom! Inovativnim idejama bodrila je svoje kolege, sveučilišne profesore, da u svoj rad implementiraju suvremene spoznaje iz opće i predškolske pedagogije i psihologije i time doprinesu promjenama na studijskim programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Inspirativnim radom, entuzijazmom, kreativnošću i inovativnošću ostavila je neizbrisiv trag u povijesti i sadašnjosti predškolske pedagogije i metodike, utirući puteve novim generacijama pedagoga, odgojitelja i studenata. Svoj posao radila je s velikom ljubavlju i u jednom je od intervjua poslala poruku svima koji rade s djecom: "Ako radimo nešto s ljubavlju, tako da smo zadovoljni u tom radu, onda ćemo imati uspjeha. Ako u radu nađemo veselje, npr: Danas me onaj mali razveselio tim ili tim, nekom svojom izrekom… ako tu nalazimo zadovoljstvo, naš rad će biti dobar. Nema li zadovoljstva – nema poštenog rada".

Svi koji smo je poznavali pamtit ćemo je po velikom optimizmu, srdačnom osmjehu, toplim, prijateljskim riječima i poticajima da hrabro unosimo promjene u svoj rad za dobrobit djece rane i predškolske dobi. Profesorica Anka Došen-Dobud bila je cijeli život vezana za Istru i često je boravila u svojoj kući u Vinkuranu. Voljela se družiti s dragim joj ljudima, uživala u svom velikom vrtu, puno je čitala i neumorno pisala. Za sobom je ostavila značajna postignuća u brojnim knjigama, člancima i rukopisima iz predškolske pedagogije i metodike odgojno-obrazovnog rada te ju opravdano smatramo reformatoricom predškolske pedagogije u Hrvatskoj.

Za njom ostaje život vrijedan poštovanja, radni vijek ostvarenih rezultata, ali i još mnogo praznih stranica... Sve to ostaje kao trajno djelo naše uvažene i drage profesorice Anke Došen-Dobud. No, ostaje i ono što nije zapisano ni u jednoj knjizi ili časopisu, a to je njena nesebičnost i ljubaznost vođena željom da pomogne mladim kolegama, studentima i prijateljima. Tiha tuga i duboka praznina neće se moći ispuniti ni protekom vremena ni bilo kojim našim riječima oproštaja.

(djelomično preneseno iz „Glasa Istre“)

slavonka
[11. 02. 2022.]

Vječni joj mir i laka zemlja...

agni
[11. 02. 2022.]

dug i respektan život, lijepa posveta ..počivala u miru:-(

ljiljana
[12. 02. 2022.]

R.I.P.

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…