Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:
 dubi

Sušenje veša

© copyright 2021 - 2024 jasnah

Sušenje veša

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/749955 ←permalink]
vugi
[25. 04. 2021.]

visi kadar. bar kod mene je i dosta neoštra. obrisal sam očale. :)

al visi ...............

1fr
[25. 04. 2021.]

To je samo distorzija objektiva i perspektiva, horizont je ravan. Dobra kompozicija! :)

vugi
[25. 04. 2021.]

a hhhaaaaaa

nije smješak neg potvrda kolege

jasnah
[26. 04. 2021.]

slika u originalu nije mutna.. ali mi se svaka lagano zamuti smanjivanjem...

Kadar sam još porihtavala po ravnome... ali što se kadra tiče.. jedno je kad ti curi horizont, ali zašto bi svaka slika bila škljocnuta taman u savršeno okomitoj poziciji na zgradu?! Tu mi je dijelom prihvatljivo i te distorzije i kosine (ovo je naravno moje mišljenje)

schumsky
[26. 04. 2021.]

čisto tehnički: keystoning se ne može poravnati rotacijom slike, nego treba ravnati perspektivu sa 'perspective crop', ako se baš želi da i horizontale i vertikale budu "ravne"

ovdje je ravnato po desnom prozoru pa zato lijevi izgleda nagnut

kad snimam ovako očito odozdo, onda volim ostaviti keystoning, ali simetrično na obje strane (koj puta ga čak znam i pojačati)

naravno, to sve skupa nije neki recept kako SE MORA raditi nego samo ono kako se meni SVIĐA

fotka mi se sviđa, ima simetriju i meni lijepi kolorit

pisoj
[26. 04. 2021.]

Dvije susjede suše veš? :)

Gaca
[22. 01. 2022.]

Zgodna fotka i zanimljiva diskusija.

Baš sam jučer pročitao kako je Ansel Adams opisao jednu svoju sliku iz Yosemite nacionalnog parka. Rekao je: iako sam radio s tehničkom kamerom 5x7", nisam koristio mogućnost podizanja ravni objektiva, nego sam kameru nagnuo i time dobio lagano konvergirajuće linije, koje meni ponekad odgovaraju u vizualizaciji koju želim postići. Pa, ako je to mogao dobri Ansel, koji je i te kako znao kako se može postići 'ispravna' perspektiva, možemo i mi, pogotovo kad radimo kamerama koje te mogućnosti nemaju :-) U praksi se vrlo često vidi kako su konvergentne linije pre-korigirane, a to ni u kojem smislu ne odgovara onom što vidimo, jer je perspektivno sužavanje sasvim normalna pojava, pa (obično su to visoke zgrade) izgledaju potpuno neprirodno 'glavate', i tek se 'mjerenjem' može ustanoviti da su linije zapravo savršeno paralelne. Usprkos tome, na slici zgrade djeluju kao da su šire od podnožja, što ne odgovara našem svakodnevnom iskustvu.

Gaca
[22. 01. 2022.]

Što se oštrenja tiče, ja mislim da neoštru sliku nikakvo pooštravanje ne može popraviti. No, večina digitalnih negativa, već po prirodi stvari treba vrlo laganu (zaista laganu!!) korekciju oštrine. To se može napraviti dok je slika još velika, s nepredvidivim rezultatom kod exporta u manju (jednako kao i veću!) dimenziju. A može se napraviti i u vrijeme exporta, kada je rezultat puno predvidljiviji. Pomaže ako software koji koristimo ima 'preview' ili 'soft proof' mod. Ne znam kako je to kod drugog softwarea, ali Capture One tu odradi dobar posao, jer je moguće vidjeti sliku točno onako kako će biti exportirana.

Samo, ja ne mislim da se tu radi o oštrini, nego o tkz. mikrokontrastu koji se mijenja s obzirom na ICC profil koje je pridružen i interpretaciji tog profila od strane browsera ili nečeg drugog. Obično je tako da ljudi fotku obrađuju u Adobe RGB ili Rofot RGB ili nekom drugom profilu boje, a onda fotku exportiraju u sRGB koji ima kao prvo manji opseg, a kao drugo i nešto drugačije interpretira kontraste. S mikrokontrastom se čovjek može poigrati sa slajderom koji se obično zove 'clarity' i često je u paru sa slajderom koji se zove 'structure'. Vrlo često je za vidjeti kako se mikrokontrast nastoji izjednačiti pre-oštravanjem, što samo degradira sliku, umjesto da ju učini atraktivnijom.

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…