Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Orionova maglica (M42)

© copyright 2015 - 2024 deya100

Orionova maglica (M42)

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/649268 ←permalink]
Tehnikalije:

DSLR aparat + objektiv na žarišnoj duljini 210mm (315 mm equiv.). Okinuto 70 fotki (light frameova) na ISO 6400, f/4.5 (jbg. nemam svijetliji objektiv :D ) i ekspoziciji 1.6 sekundi + 8 dark frameova na istim postavkama. Spojeno sve skupa u DeepSkyStacker-u, dorađeno i cropano u Photoshopu. Obzirom da nemam nikakvo praćenje niti teleskop ja poprilično zadovoljan...

Nešto o Orionovoj Maglici:

Orionova Maglica je od nas udaljena 1.344 svjetlosne godine i inače se golim okom ne vidi, dalekozorom se malo nazire. Velična središta je oko 30 svj.god. a cijele maglice oko 280 svj. god. Koliko je to daleko i kolika je njezina veličina? Najbrža letjelica koju je ljudska ruka napravila je Hellios II i postigla je brzinu nešto više od 240.000 km/h. Zvuči jako brzo ali svejedno bi nam tom letjelicom (pod uvjetom da može održavati tu maksimalnu brzinu) trebalo više od 6 milijuna godina da stignemo do maglice. Veličina maglice? Za prijeći 280 svj. god. tj. s jednog kraja maglice na drugi tom istom letjelicom bi nam trebalo oko 1.2 milijuna godina...

vipe
[20. 01. 2015.]

dobro oko je uz dobar "seeing" može vidjeti i nativno, dalekozorm se dobro vidi, naravno da to nije ništa spektakularno kao prava astrofotka :)

deya100
[20. 01. 2015.]

Ma naravno, trebalo bi se malo više maknut iz naselja pa bi se sigurno bolje vidjelo i čekat malo bolje uvjete (ekstra vedro nebo, nakon kiše ili bure recimo...)

A Lagondine fotke su poznate i van ovog foruma :)

Mene sad za početak kopka izrada motoriziranog barn door-a pa bi se dalo nešto malo bolje iskemijat. A teleskop s dobrom montažom - jednog dana kad opet počne "Bog po Zemlji hodat"... ;)

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…