Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Lišće u magli

© copyright 2014 - 2024 schumsky

Lišće u magli

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/642801 ←permalink]
Još uvijek isti izlet. Da, znam da je malo mutna. Magla je, i lišće se pomiče zbog vjetra, i smanjio sam sliku u ViewNX-u i ne znam dobit oštru sliku ;)
sanda
[03. 11. 2014.]

eto je, cijeli vikend nista i onda mi se jutros srce para prolazeci kraj mirogoja...

SMVO
[03. 11. 2014.]

Možda da probaš fokusirat na neko od tih stabala? Jedno od onih u sredini, recimo? :-))))))))))))))))))!!

Silvester-Papa
[03. 11. 2014.]

Dobra šumska :)

To je bilo sa stativa? Ili brzi slijed okidanja? Ili dupli jeger prije? ;) Jer ne čini mi se jako zdrmana. A od ove magle nit ne bih mogao reći a nije oštra.

Ne znam imaju li svi programi za smnjivanje opciju šarpanja u smanjivanju. Ili onda barem izoštriti sliku malo jače prije smanjivanja, pa onda smanjiti.

schumsky
[03. 11. 2014.]

@sanda: Ti si negdje na obroncima pa jučer nisi imala ništa od magle. Ali ja sam na Trešnjevci imao puno magle. Zaletio sam se na Sljeme, ali kod Šestina je sve već bilo čisto :(

@SMVO: Moj dobar odgoj zabranjuje mi odgovor ;)

(P.S. Fokus je na lišću u sredini)

@Silevester-Papa: Uvijek (99%) je sa stativa. Šarpana je prije smanjivanja. Smanjivanje je loše. Moram promijeniti način rada. Problem je da imam par stotina foptografija već probranih i smanjenih i ne da mi se ponovno ih sve kroz photoshop provlačiti i smanjivati.

SMVO
[03. 11. 2014.]

Pokušaj sa ovim programom. Brz, jednostavan i, što je najvažnije, potpuno besplatan.

42nicola
[03. 11. 2014.]

to je atmosferična fotka, i ja je tako vidim (ništa mi drugo nije važno) , meni dojmljiva

schumsky
[03. 11. 2014.]

fala SMVO, probao, super radi, oštrije ispadne smanjena nego original ;)

jedino što moram proći kroz sve fotke i ručno izdvojiti one koje sam već poslao, ali svaki dan ću pomalo...

Z-foto
[03. 11. 2014.]

oštro ili ne meni je ovo tako tako, manje više bez veze. škljoc u šikaru pa šta ispadne

schumsky
[03. 11. 2014.]

@Z-foto: hvala na iskrenosti, nije škljoc vjeruj mi

ali bitan je konačni dojam, a ne to koliko sam trčao za maglom po brdu

Z-foto
[03. 11. 2014.]

meni je konačni dojam takav kako sam napisao. isto vrijedi i za prethodne dvije-tri.

schumsky
[03. 11. 2014.]

pa upravo to i ja velim Z-foto

nije bitno koliko sam se ja trudio, nego kakav sam dojam ostavio s fotkom (na tebe, tj. na svakog pojedinog promatrača)

pisoj
[03. 11. 2014.]

Obrati pozornost na granje uz sam rub kadra (obje strane), okani se te navike jer to ti ne valja! Oko pleše simo-tamo a kadar izgleda stiješnjen, odrezan! Inače fotografija nema zaista ništa zanimljivog, uopće ne naslućujem što je to autoru privuklo pozornost!

schumsky
[03. 11. 2014.]

@svima: hvala svima na kritikama i mišljenjima, pa čak i sviđanjima ;)

@pisoj: Moram malo objasniti par stvari da bih ti mogao odogovoriti.

Pažnju mi je privuklo zaostalo lišće među golim, kaotičnim i prilično pohabanim granama. Kao što si ti meni jednom rekao (kad sam komentirao blatnu vodu na tvojoj fotki): "ljepota je u oku promatrača". I posve se slažem s tim da tebi ovo ne privlači pozornost. Meni privlači.

Kompozicija je takva kakva je mogla biti s obzirom na sve druge grane koje su smetale sa lijeva/desna i ponajviše odozdo. Imam ponavljajuće vertikale debala, koje su donekle ravnomjerno raspoređene po slici, pa tako i po rubovima. Da ostavim praznine na rubovima, opet ne bi bilo dobro, jer bi tu bile rupe u koje pogled upada. Ovo što veliš "da oko pleše sim-tam", po meni je dobro, jer znači da ostaje u slici. Kod ovakvog motiva ne možeš puno drugačije kadrirati. Možda se tebi to ne sviđa, ali meni djeluje skladno.

I OK je da napišes da ti se ne sviđa ili kako bi ti to napravio ili što bi popravio. Jedino možda "okani se te navike" nije baš "demokratično", nekako "zapovjedno" zvuči, iako ti to vjerojatno nije bila namjera (a i da je opet se ne bih naljutio).

Shutter
[03. 11. 2014.]

dobra

Volf
[03. 11. 2014.]

Odlična

sanda
[04. 11. 2014.]

ja vidim privlacnost motiva ali mi realizacija njegovog prikaza nije zanimljiva. motiv se utapa u nemotivirano nejednolikoj pozadini, potrazila bih bolji rakurs u odnosu na pozadinu (tu bar imas prostora obigrati motiv), izvukla bih ga (grancicu s lisccem) plitkim doficem, i naposlijetku doostrila nakon smanjivanja za web ;). a ako ti kompozicijski bas nikako ne sjeda bolje, nadji drugu grancicu, tih je bar puno sljeme :).

goranx78
[04. 11. 2014.]

Jako lijepo!

schumsky
[04. 11. 2014.]

fala svima, posebno sandi na komentarima

@sanda: Slažem se generalno s ovim što kažeš, ali... Vjerovala ili ne, taj dan je magla bila jako nezgodno raspoređena i jedva sam je uhvatio negdje iznad Puntijarke na hrptu Sljemena. Nažalost, tamo je većina drveća već gola, i jedva sam našao malo lišća s bojama. Za ići oko motiva je isto upravo suprotno bilo, jedva sam našao ovaj pogled gdje mi nisu smetale grane (a kropao sam ih i klonirao djelomično).

Slažem se za dof, ali na 80mm nisam imao ništa s velikom aperturom (mislim da f/4.5 ne bi puno pomogao). Zapravo imam doma jedan stari objektiv sa 2.8, ali nisam ga nosio taj dan jer mi je preteško sve nositi.

Buduće fotke bi trebale biti oštrije. Sve sam ih ponovno smanjio s onim programom što mi ga je predložio SMVO.

Na kraju, rezultat je ispao prilično snapshotast, sudeći po reakcijama. A što se može... Vidim i ja da nije remoek-djelo, ali ok mi je fotka.

agni
[04. 11. 2014.]

slažem se sa Sandrom, meni je potreba vidjeti grančice s lišćem istaknutije ..inače lijepa mi je !

nada5246
[05. 11. 2014.]

Meni se ova sviđa

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…