Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

ŽKK

© copyright 2012 - 2024 nicols

ŽKK

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/556187 ←permalink]
obscuras
[25. 12. 2012.]

Koliko vidim, samo dvije snimke iz istog gledišta (sa malom pomakom). Nažalost (pri stereoskopskom gledanju) prostorni dojam izostaje jer stereoskopski razmak nije dovoljan. Za ovaj motiv mogao bi se pri snimanju koristiti stereoskopski razmak 5 - 10 puta veći od ergonomskog razmaka zjenica kao u ovom stereoscopical x3d primjeru;

most

nicols
[25. 12. 2012.]

obscuras, znam da je razmak mali (nemože se mijenjati), ali ne kužim kako misliš da prostorni dojam izostaje? evo ja geledam na 3D ekranu, prostorni dojam je itekako tu.

nicols
[25. 12. 2012.]

gledam sad tu tvoju sliku na svom ekranu, je priznajem da je efekat malo bolji, ali opet nevidim neku drastičnu razliku? ili su moje oči potumplane? koistim autostereoskopski ekran za gledanje slika. Imam i "active shutter" 3d ekran, ali on je prezauzet crtićima, posebno na današnji dan :)

obscuras
[25. 12. 2012.]

Fotka je iz galerije 3Dpanoramio i samo sam je priložil kao primjer (nije moja). Ima u toj galeriji svega, pa i ekstremnih (loših) primjera (takve volim, na njima se može najviše naučiti), ali nažalost to je još vrlo zbrkano područje vizualnog istraživanja jer se do sada još uvijek nije oformila kompetentna platforma za istraživanje stereoskopije niti interdisciplinarni tim za to područje (likovnjaka, fotografa, oftalmologa, psihologa, okulista, videologa i inih strukovnjaka)

Nisu ti oči potumplane, radi se samo o uvježbavanju tehnike gledanja. Ako te zanima protrči knjigom (američkog oftalmologa) Jakoba Liebermana; "Skini naočale i progledaj".

nicols
[25. 12. 2012.]

Hvala na preporuci za knjigu, budem proučio.

Jesi li negdje vidio da je netko uspješno upario stereoskopiju i fish-eye (180 stupnjeva) objektive?

nicols
[25. 12. 2012.]

Ček malo. Ti nemaš 3d ekran, neko koristiš tzv. "cross-eyed 3D viewing" (X-3D)? Ta metoda je za mene poprilično neugodn i naporna :(

obscuras
[28. 12. 2012.]

Nemam 3D ekran, a svejedno mi je gledati stereoskopski (x3D) ili stereoskopijski (||3D). Naporne su za gledeanje one stereo slike koje nisu napravljene u skladu sa ergonomskim parametrima ljudskog oka. Za snimanje stereo slika nisu primjereni širokokutni objektivi jer kod snimki širokog kuta (obodno u stereoskopskoj ravnini) smanjuje se stereoskopska distanca. Evo jednog (X3D) primjera iz panoramio 3D galerije pa vidi.

sony3Dpanoramio

obscuras
[28. 12. 2012.]

Još je izraženiji osjećaj nelagode kod stereoskopskog gledanja X3D slika horizontalnog širokokutnog kadra (ovaj primjer horizontalno zahvaća više od 95°!).

o5sony3D

nicols
[28. 12. 2012.]

Zahvaljujući tebi i toj 3d galeriji na panoramiu, pročitah tutoriale i ovlada sam tehnikom gledanja X3D slika. Juhu! Nitko veseliji od mene :) ... prije sam valjda čitao neki loš tutorial pa me kod svakog pokušaja gledanja bolila glava, sada to ide glatko, treba mi neki puta par sekundi za fokusiranje, ali nema nekog napora. Čak mogu uključiti slideshow na panoramiu i gledati i po 50-ak fotki za redom :)

Slažem se s tobom, ovi širokokutni primjeri su dosta naporni.

Ja ti imam mobitel sa 3D ekranom i dvije kamerice, razmak je mali, tako da će poslužit za snimanje na manjoj udaljenosti. Kod landscape-a gdje nemam ništa u prednjem planu, dojam 3D-a se gubi. ALI! interesantna stvar je, kad prebacim sliku u .jps pa ju preimenujem u .jpg i otvorim nalaptopu i gledam kao X3D, dojam 3D-a i dubine je dosta slab.... A kad ju gledam na samom mobitelu (autostereskopski 3D ekran 960 x 540 px), 3D dojam je puno izraženiji.... Isto tako, ove panoramio slike mogu prebaciti na mobitel (snimim ih kao .jps fajlove) i veliku većinu vidim kao normalne 3D fotke, ali neke su mi poduplane i autostereoskopski ekran ih nikako nemože korektno prikazati. Izgleda da je to baš kod primjera sa poprilično velikim stereoskopskim razmakom.

obscuras
[30. 12. 2012.]

Ima i monoskopskih slika koje vrijedi pogledati kao stereo slike. Najčešće su to snimke arhitekture ili nekih struktura, a rjeđe neki krajobrazi kao ovaj. Stvarno ga vrijedi pogledati kao X3D stereo sliku (bolje reći stereogram). Izuzetan doživljaj.

agroster

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…