Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Sterografija

© copyright 2008 - 2024 Lero

Sterografija

[kratica stranice: http://fzzo.org/f/181046 ←permalink]
Ovu fotografiju treba gledati stereoskopski, ukriž dok se dvije crne točke ne spoje nakon čega bi trebala biti vidljiva u 3D.
syq
[05. 08. 2008.]

da dobro si to uchinio :D

to si izveo tak da si sliko prvu naslonjen na ljevu nogu i onda drugu naslonjen na desnu?

ili je neki drugi sistem u pitanjcetu?

du tel :D

syq
[05. 08. 2008.]

sory shto ugnjavih sad vidjeh da je obscura sve objasnio

Lero
[05. 08. 2008.]

Obscura je objasnio predhodnu koja je u potpunosti generirana u PS-u. U ovom slučaju fotografija je klasično stereografski fotografirana.

Dvije Fotografije s razmakom optičke osi objektiva pri snimanju od 7,6 cm. U Ps-u su dodani ovi komadi murano stakla na način koji je objašnjen na prvom stereogrammu.

Probao sam fotografirati stereografije i s većim razmakom optičke osi i stvar funkcionira samo su planovi još naglašeniji. Najviše ovisi o udaljenosti prvog plana što je prvi plan dalje to razmak može biti veći. Kad u kadru ne komponiram prvi plan samo drugi i treći s time da drugi nije bliži od 10-ak metara razmak može biti čak i 50 cm.

Kad su u pitanju motivi s bližim prvim planom stativ je neophodan, osobno radim s manfrotto x55prob on ima x-axis i na njemu sam označio razmak od 7,6 cm. Za ostale motive bez problema iz ruke. Mana ovakvog rada samo s jednim fotoaparatom je nemogučnost fotografiranja objekata u pokretu za to bi trebalo postaviti dva fotoaparata s sinhroniziranim okidanjem.

O tehnici fotografiranja pokreta s jednim fotoaparatom sve detalje možeš pročitati kod obscurasa.

obscuras
[05. 08. 2008.]

Lero ovo je odlična stereoskopska snimka i odlično si apliciral u PSu ovaj zeleni komad u prvom panu i onaj beli sa plavim štrajfovima (malo dalje, a još uvijek ispred ćupa), ali onaj crni komad desno od ćupa je zbunjujuć! Našel si (ergonomski) optimum stereoskopske distance od 75 mm, a točno je da se povećanjem te distance pospješuje veća razlučivost planova. Stereoskopija je u početku fotografije bila normalna stvar i u jednom katalogu "AGFE" iz 1912. godine koji mi je poslal Fago ima u ponudi skoro isti broj stereoskopskih kao i monoskopskih kamera. Nažalost tokom vremena stereoskopska fotografija je ostala u upotrebi samo kod nekih struka (policiajci, vojnici, geografi..), ali kao što vidiš nije teško snimati nepokretne motive i običnom kamerom, pa se čudim da nakon više od 2 decenija (koliko promoviram ovu tehniku jeftinu snimanja) to još uvijek nisu prihvatili na primjer kipari, arheolozi, speleolozi, ugostitelji, .... a neznam dal je do sad ikoji proizvođač digitalnih foto aparata u svoju ponudu uvrstio stereoskopske kamere. Hvala Ti na uključivanju u promoviranje ove nepravedno zapostavljene tehnike snimanja.

Lero
[05. 08. 2008.]

Obscuras u pravu što se tiče onog crnog komada stakla. Sve to skupa sasvim drugačije izgleda kada su sličice nešto veće.

Stereoskopija je prvenstveno otišla u geodeziju uz poznatu mjeru (onaj crveno-bijeli štap) na snimci uz pomoć stereoskopije mogu izračunati svaki odnos na snimci. Tj. sve geodetske kamere su stereoskopske. Kod nas su arheološki lokalitet stancija Peličeti stereoskopski fotografirali a to obavili geodeti iz Austrije. Nedavno sam gledao materijale koje su napravili. Sve skupa prenose u 3d raćunalnu simulaciju prostara te je moguće vrlo lako izvlaćiti bilo koje mjere samog prostora i/ili bilo kojeg detalja. Razlučivost je strašna iz prostora od nekoliko hektara bez problema su vidljivi i mjerljivi detalji veličine kovanice. Svaki zid se posebno stereoskopski fotografira iz nekoliko kuteva, te od opreme koriste digitalne geodetske leica kamere. Uz stereoskopske obavezno rade i ortometrijske fotografije i onda sve to fino poslože u realan prikaz lokaliteta. Za ortometriju koriste običan APS-C SLR sa 50 mm optikom, postavljaju dva krana, fotoaparat na sajle i prošeču iznad željenog prostora u zadanoj visini i u pravilnim razmacima rade fotke. Ove što sam ja imao priliku vidjeti svaki frejm pokriva cca 2 m2. Kada se to pospoji iz njih 500-600 kom. to je fascinantna rezolucija.

Jedan moj kolega ima manfrotto stativ visine 25 metara, već ga neko vrijeme grabem da mi ga posudi. Želja mi je ortografski fotografirati sergijevu ulicu ali ne kako je to uobičajeno za orometriju već raditi vertikalnu ortometriju od foruma do zlatnih vratiju s obje strane. Cijeli google earth se zasniva na satelitskoj ortometrijskoj fotografiji. Kada bi dodali vertikalnu ortometriju prostora bez problema bi se mogao raditi njegov pravi 3D prikaz. Spuštanje do tla i šetnja prostorom. Problem bi bila stabla i sve s izrazito razvedenom formom, ali kod zgrada bi to bilo vrlo jednostavno. No dobro sad sam zabrijao to je sasvim druga tema.

Jednostavno u profesionalnom smislu stereoskopija je osnov geodezije, što nas nebi trebalo sprječavati da se njome ne bavimo kreativno, što i činimo. :)

RIZA
[05. 08. 2008.]

ma carevi ste :)) bilo bi dobro da se ptice ne micu pa da pokusam sloziti jednu 3D :)

Zeke
[05. 08. 2008.]

Vidim da je igra sa stakalcima otišla korak dalje.

Lero
[05. 08. 2008.]

@ Riza bez beda dva fotiča, daljinsko okidanje i eto ti 3D ptićice. :)

Lero
[05. 08. 2008.]

@ Zeke Je baš sam se zaigrao tim stakalcima, njihov autor je svojom dobročudnošču stvarno uspio iz mene izvući ono najbolje. Pozzz

RIZA
[05. 08. 2008.]

dobra buba u uho :))....thx

obscuras
[28. 08. 2008.]

Više podataka o snimanju i obradi STEREO SLIKE

ante_os
[09. 12. 2008.]

meni je ovo odlično

obscuras
[15. 07. 2010.]

Sretan roćkas!

kkatic
[15. 07. 2010.]

sretan rođendan :)

viper
[15. 07. 2010.]

sretan ročkasssss :-)

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2024. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…